Rätt process för rätt
korrosionsskydd

Rätt process
för rätt
korrosionsskydd

Elförzinkning är en metod för att ge järn/stålkomponenter ett bra korrosionsskydd. Detaljerna beläggs med ett tunt lager zink (5-20 µ) genom en elektrolytisk process. Komponenterna genomgår ett tjugotal olika processbad som exempelvis avfettning, betning, elektrolyt, passivering och sköljning. Slutresultatet blir en blank alternativt svart yta som fungerar som ett katodiskt skydd där zinken ”offrar sig” för det underliggande materialet som då rostar väsentligt långsammare vid repor/porer.

Våra olika ytbehandlingar

Surzink

Fe/Zn

Surzink är en process som ger blanka och dekorativa kromliknande skikt. Det är en effektiv process som fungerar att applicera på de flesta material. Effektiviteten gör dock att den bygger skiktet något ojämnt men trots det är täckförmågan bra.

Alkalisk Zink

Fe/Zn

Alkalisk zink ger en jämn och duktil beläggning och är därför lämplig för de flesta geometrier. Passar ett flertal material men gjutna och grova detaljer bör undvikas.

Zink-järn

Fe/ZnFe

Zink-järn är en alkalisk process som innehåller som ger 0,5-1% järn i zinkskiktet. Detta ger i kombination med rätt efterbehandling ett starkare korrosionsskydd och duktila skikt. En väl beprövad metod som lämpar sig för de flesta typer av detaljer även om gjutna och grova detaljer bör undvikas.

Passiveringar

Det kan vara svårt att veta vilken process som passar bäst för era komponenter och ert önskade resultat. Hos oss blir du guidad till rätt val av teknik för att ge de bästa förutsättningarna till just era komponenter. Nedan följer förklaringar på de passiveringar vi erbjuder som också påverkar detaljens utseende. 

 • Blåpassivering

  Ett fullgott korrosionsskydd i miljöer som inte är allt för utsatta. Billigast och enklast att applicera. Skyddet går att förstärka ytterligare med sealer. 

 • Gulpassivering

  Ger ett bra korrosionsskydd som lämpar sig för mer utsatta miljöer. Skyddet går att förstärka ytterligare med sealer.

 • Svartpassivering

  Ger ett korrosionsskydd som motsvarar gul. Svarta skikt måste dock kombineras med sealer eller postdip för att ge rätt skydd samt utseende.

 • Transparent passivering

  Tjockfilmspassivering som i kombination med zink-järn bygger upp ett rejält skyddande skikt. I kombination med sealer ger det ett skydd som klarar utsatta miljöer.

Korrosionsprestanda passiveringar

Timmar till vitkorrosion

NSS ISO 9227
Uppfyller krav enligt ISO 19598

Är du privatperson?

Det här behöver du som privatperson veta för att elförzinka dina specialkomponenter hos oss.


Vad går att behandla?
 • Stål, järn, gjutgods som är magnetiska.
 • Komponenter som inte blir varmare än 150 °C.
  Är du osäker på materialet – ta gärna kontakt med oss och rådfråga.
Vad är avgörande för ett bra slutresultat?
 • Se till att komponenten är ren. Ju renare komponenten är från rost och fett, desto bättre slutfinish och korrosionsskydd.
 • Att komponenten inte är repig. Dessa förstärks visuellt vid behandlingen.
 • Alla hål ska vara tillräckligt stora för att kunna dräneras. Detta för att undvika att ansamlingar blir kvar mellan de olika processbaden.
Frakt, pris och leverans
 • Leveranstid efter överenskommelse. Räkna dock i normalfall med 2-3 veckor. Godset packas på samma sätt som det levererats hit. 
 • Kunden står för frakt till och från Agalv.
 • Löpande timdebitering med en minsta debitering av 987 kr inkl. moms. Vi lämnar en kostnadsuppskattning om så önskas, då godset anlänt. 

Frågor?

Kontakta gärna oss eller läs våra vanligaste frågor (FAQ) för att hitta era svar.

© Alvesta Galvaniseringsverkstad AB · Certifierade enligt ISO 9001 och 14001
Integritetspolicy

Design och layout av Sund Studio